Staten Generaal Geestelijke Gezondheidszorg editie 2024

Staten Generaal Geestelijke Gezondheidszorg 2024Staten Generaal Geestelijke Gezondheidszorg editie 2024Politici die deelnamen aan debat Staten Generaal GGZ 2024Debat politici

Op 8 februari 2024 namen we met Belgische Federatie van Psychotherapeuten vzw (BFPT) deel aan de Staten-Generaal Geestelijke Gezondheid.

De politici Kathleen Depoorter, Jeremie Vaneeckhout, Els Van Hoof, Freya Van den Bossche en Robby De Caluwé gaven hun perspectief op geestelijke gezondheidszorg en de problemen die zich hieromtrent stellen.

Het is hoog tijd om de discriminaties aan te pakken mbt mentaal welzijn.

Zowel ten aanzien van hulpzoekenden waarbij de ene burger wel voor 11 euro wordt geholpen en de ander - die het misschien nog meer nodig heeft - helaas niet kan genieten van dit tarief.

Maar ook de discriminatie tussen zorgverleners waarbij de ene psycholoog 22u per week kan werken via de conventie en zo een omzet van 1900 euro per week realiseert, terwijl een andere zelfstandige psycholoog 0 uren via dit systeem kan werken.

Om dan nog maar te zwijgen van de vele andere professionals die klaar staan om hun bijdrage te leveren aan de geestelijke gezondheidszorg, maar systematisch vergeten worden …

Geestelijke gezondheid is immer niet alleen het domein van psychologen, orthopedagogen en artsen, maar ook van psychotherapeuten, seksuologen, counselors, orthopedagogisch consulenten, psychologisch consulenten, de maatschappelijk werkers, … Ze staan allemaal klaar om hun bijdrage te leveren.

Hopelijk maken de verschillende partijen er samen werk van om hen allemaal te erkennen als partner in dit verhaal van mentaal welzijn …

Vanuit BFPT staan we alvast klaar om hierover met de politici in dialoog te gaan …